tiistai 7. maaliskuuta 2017

Puolukka-vaniljajuustokakku mirrorglaze-kuorrutteella

Törmäsin aikaisemmin talvella Mirrorglaze-kuorrutteeseen ja pitihän sitä päästä itsekin kokeilemaan. Ensimmäinen kokeilu ei kauneudellaan päätä huumaa, sillä kakku ei ehtinyt jäätyä pinnasta kunnolla ennen kuorruttamista ja kuorrute valui pois aivan liian nopeasti. Valkosuklainen kuorrute toimi kuitenkin oikein mukavasti yhdistettynä puolukan kirpeyteen.

Seepra-kaatotekniikka on bongattu Kinuskikissalta, samoin Mirrorglaze-kuorrutuksen alkuperäinen ohje. Poikkesin kuorrutuksen osalta alkuperäisestä ohjeesta sen verran että käytin kevytkerman tilalla vispikermaa ja rypsiöljyn tilalla oliiviöljyä.

HUOM! Kakku kannattaa kuorruttaa tarjoilupäivänä, sillä kuorrute on silloin kiiltävimmillään. Jääkaapissa kuorrute samenee hieman. Maku ja koostumus pysyvät kyllä hyvinä edelleen. Kuorrute on mukava leikattava, se ei veny, eikä tahmaa.

Pohja

200 g digestive-keksejä
75 g voita

Puolukkatäyte

3 liivatetta
2 dl vispikermaa
1 dl sokeria
3 dl puolukoita
1 prk (á 200g) maustamatonta tuorejuustoa
1-2 rkl maitoa

Vaniljatäyte

3 liivatetta
2 dl vispikermaa
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 prk (á 200g) vaniljatuorejuustoa
1-2 rkl maitoa

Mirrorglaze-kuorrute

4½ liivatelehteä
300 g valkosuklaata
2¼ dl kermaa
¼ dl glukoosisiirappia
½ dl öljyä
elintarvikeväriä

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla.

Sulata rasva. Murskaa keksit ja sekoita sulanut rasva keksimurksaan. Painele keksiseos irtopohjavuoan (n. 24 cm) pohjalle.

Valmista puolukkatäyte.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kerman sekaan sokeri ja tuorejuusto. Soseuta puolukat blenderissä tai sauvasekoittimella ja lisää juustokakkumassan sekaan. Sekoita tasaiseksi.

Laita 3+3 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen eri astioihin. Anna liota vähintään 10 minuuttia.

Valmista sillä aikaa vaniljatäyte.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kerman sekaan sokerit ja vanilja tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.

Lämmitä maidot kahdessa astiassa mikrossa kuumaksi. Puristele 3 liivatteesta ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatteet toiseen maitoon. Tee samoin toisille liivatteille. Kaada seokset ohuena nauhana täytteiden sekaan huolellisesti sekoittaen.

Kaada täytteitä vuoan keskelle vuoron perään, jotta saat aikaan seepran raidat. Video-ohje täällä.

Anna juustokakun hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Siirrä juustokakku pakastimeen n. 2h ennen kuin aiot kuorruttaa sen.

Kuorrutuspaikka kannattaa myös valmistella ennen kuorrutuksen teon aloittamista. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja aseta sen päälle uuniritilä.

Valmista kuorrute.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Leikkaa suklaa rouheeksi ja laita kulhoon.

Mittaa kerma ja glukoosisiirappi kattilaan. Kuumenna, mutta älä kiehauta! Ota kattila liedeltä, kun seos alkaa höyrytä. Puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita liivatteet kermaan.

Kaada kermaseos suklaarouheen joukkoon. Sekoita kunnes suklaa on sulanut ja seos tasaista. Lisää öljy ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.

Siirrä kuorrute sellaiseen astiaan, josta se on helppoa kaataa. Jos haluat monivärisen kuorrutteen, jaa useampaan. Sekoita kuorrutteeseen/kuorrutteisiin haluamasi väri. Anna kuorrutteen jäähtyä tarvittaessa tuorekelmulla suojattuna, kunnes sen lämpötila on 37 astetta. Minulla ehti jäähtyä tuohon, jo sekoitellessa, joten ei tarvinnut odottaa.

Nosta jäinen kakku pakastimesta ritilälle. Kaada kuorrute kakun päälle mahdoollisimman tasaisesti ja anna ylimääräisen kuorrutteen valua ritilän läpi. Pellille valuneen kuorrutteen voi halutessaan käyttää uudelleen.

Kun kuorrute on jähmettynyt, nosta kakku tarjoiluastialle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti